Tre vanliga frågor om bröllopsfotografering

De flesta av mina brudpar har samma frågor och funderingar när det gäller bröllopsfotograferingen. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att det i 99 fall av 100 är deras första bröllopsdag och då vet man ju inte riktigt vad som väntar, även om man försöker planera så mycket man kan. Men jag som har varit med några gånger kan ge svar på de vanligaste frågorna 🙂

regn-pa-brollopsdagen1. Vad händer om det regnar på vår bröllopsdag?
Man behöver alltid ha en plan B ifall det skulle vara nederbörd. I mitt fall planerar vi alltid för det under konsultationen, ibland är det kyrkan, ibland festlokalen och ibland på någon helt otippad plats som kanske Stadsbiblioteket eller ett museum.

tarnbuketter
2. Hur lång tid ska man räkna för porträttfotograferingen?
Jag brukar rekommendera minst 1 timme till era porträttbilder. Det ska inte vara en stressig stund utan det ska vara en stund där ni kan njuta av varandra och mysa ordentligt. Resten av dagen kommer nämligen människor att rycka och slita i er rätt så mycket för alla vi prata med brudparet och alla vill kramas och titta på ringen och höra om hur er morgon var osv osv. Så porträttfotograferingen är den stund på dagen då det bara är ni två.
Är det barn och/eller brudfölje (tärnor och marskalker) med under porträttfotograferingen brukar jag rekommendera mer tid, ca 1,5 timme.

brollopsfotografering-i-vaxthus3. Var ska vi fota bröllopsporträtten?
Förutsatt att det inte regnar så brukar jag se ut 3-4 platser där ljus och bakgrund är som mest fördelaktigt. Ibland har brudparen själva någon plats som de har speciell anknytning till och som betyder något extra för dem, då tar jag givetvis några bilder där också. Men har man ingen sådan plats rekommenderar jag att man överlåter val av platser till mig, då väljer jag platser utefter vad som är finast på bild. Och ofta är det inte de platser som vi tycker är finast när vi tittar med våra ögon, t ex vid vatten eller mitt på en gräsmatta i det starkaste solljuset. Nej, ofta är det skuggplatser med neutrala färger i bakgrunden som lyfter fram brudparet på ett vackert sätt.
Däremot är det viktigt för mig att veta om ni gillar natur och grönska eller om ni mer åt stadshållet och vill ha lite tuffare bilder med annan färgskala. Så jag väljer platser både utefter vilka ni är som personer samt vad som gör sig bäst på bild.


 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>