Blogg

73 Articles

Tre saker jag ångrar att jag inte gjorde som nybliven mamma

by Matilda 0 Comments

Här kommer ett personligt inlägg. Men eftersom min dotter Jenny är min största drivkraft både i livet och som företagare, så vill jag dela med mig av sådana här saker. Kanske andra mammor känner igen sig?

Innan jag skriver vidare vill jag bara klargöra att ingen av de här sakerna gör mig till en sämre mamma. Jag anser att som mamma gör man alltid sitt bästa i alla lägen, mer kan man inte göra. Det här är bara några saker jag vill dela med mig av, som jag ångrar att jag inte gjorde när Jenny var nyfödd.

jenny-nyfodd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Var i stunden
Jenny är född tre veckor för tidigt. Vi var inte alls beredda på att förlossningen skulle starta så tidigt. Och dessutom gick den fort när värkarna väl startade, hon var ute efter bara 7 timmar. Detta gjorde nog att vi hamnade lite i chock och inte hann vara i stunden så mycket och njuta av det mirakel som just hade hänt. Det var mer en massa praktiskt att fixa, som inte hade hunnits med innan och det hela blev ganska mekaniskt egentligen. Jag har inte så jättestarka minnen av Jenny mot mitt bröst precis efter förlossningen och jag har heller inga minnen av att vara uppfylld av mäktiga, oförklarliga känslor efter en så livsomvälvande händelse. Jag önskar att det hade funnits mer tid att landa, mer tid att känna och mer tid att vara i stunden och bara njuta av det som hänt.

jenny_0003
2.  Boka nyföddfotografering

Det borde jag ha tänkt på redan under graviditeten, för när man väl blir förälder sedan är det hopplöst att försöka få något gjort. Då handlar allt om sin nya roll med den nya lilla människan som man ska försöka göra sitt bästa att ta hand om. Så det blev aldrig någon nyföddfotografering med Jenny. Lite tänkte jag väl att jag skulle ta några bilder själv eftersom jag trots allt är fotograf. Men dels blir det knappt av eftersom man inte orkar riktigt. Jag har EN bild på Jenny på nyfödd, då var hon 4 dagar när jag tog den. Men sedan det faktum att jag inte har några nyföddbilder på henne och mig tillsammans, och det hade jag önskat, för att minnas den där första tiden bättre som går så fasligt fort.

jenny
3.  Ha en babybok

Det finns massa fina babyböcker där man kan fylla i sin bebis framsteg, vikt, längd och andra mått samt klistra in bilder från de olika stadierna. Jag gjorde aldrig någon sådan med Jenny vilket jag kan ångra idag. Jag försöker så gott jag kan i alla fall att ta bilder på henne då och då för att se hur hon utvecklas rent utseendemässigt. Men det hade också varit roligt att kunna gå tillbaks och läsa vilken dag hon först lärde sig rulla runt och när hon sa sitt första ord osv.


 

203 views

Tre vanliga frågor om bröllopsfotografering

De flesta av mina brudpar har samma frågor och funderingar när det gäller bröllopsfotograferingen. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att det i 99 fall av 100 är deras första bröllopsdag och då vet man ju inte riktigt vad som väntar, även om man försöker planera så mycket man kan. Men jag som har varit med några gånger kan ge svar på de vanligaste frågorna 🙂

regn-pa-brollopsdagen1. Vad händer om det regnar på vår bröllopsdag?
Man behöver alltid ha en plan B ifall det skulle vara nederbörd. I mitt fall planerar vi alltid för det under konsultationen, ibland är det kyrkan, ibland festlokalen och ibland på någon helt otippad plats som kanske Stadsbiblioteket eller ett museum.

tarnbuketter
2. Hur lång tid ska man räkna för porträttfotograferingen?
Jag brukar rekommendera minst 1 timme till era porträttbilder. Det ska inte vara en stressig stund utan det ska vara en stund där ni kan njuta av varandra och mysa ordentligt. Resten av dagen kommer nämligen människor att rycka och slita i er rätt så mycket för alla vi prata med brudparet och alla vill kramas och titta på ringen och höra om hur er morgon var osv osv. Så porträttfotograferingen är den stund på dagen då det bara är ni två.
Är det barn och/eller brudfölje (tärnor och marskalker) med under porträttfotograferingen brukar jag rekommendera mer tid, ca 1,5 timme.

brollopsfotografering-i-vaxthus3. Var ska vi fota bröllopsporträtten?
Förutsatt att det inte regnar så brukar jag se ut 3-4 platser där ljus och bakgrund är som mest fördelaktigt. Ibland har brudparen själva någon plats som de har speciell anknytning till och som betyder något extra för dem, då tar jag givetvis några bilder där också. Men har man ingen sådan plats rekommenderar jag att man överlåter val av platser till mig, då väljer jag platser utefter vad som är finast på bild. Och ofta är det inte de platser som vi tycker är finast när vi tittar med våra ögon, t ex vid vatten eller mitt på en gräsmatta i det starkaste solljuset. Nej, ofta är det skuggplatser med neutrala färger i bakgrunden som lyfter fram brudparet på ett vackert sätt.
Däremot är det viktigt för mig att veta om ni gillar natur och grönska eller om ni mer åt stadshållet och vill ha lite tuffare bilder med annan färgskala. Så jag väljer platser både utefter vilka ni är som personer samt vad som gör sig bäst på bild.


 

19 views

En vacker bild i en vacker ram

tavla

De tavlor jag har i mitt produktutbud som jag kallar inramade laminatprintar är verkligen en av mina favoriter! Kvaliteten går inte att ta miste på eftersom bilden blir laminerad för extra skydd, och jag har dessutom ett brett utbud av olika ramar i trä för att kunna skräddarsy produkten utefter inredningsstilen hemma hos mina kunder. Eftersom tavlan heller inte har något glas ovanpå bilden ger det en lyxigare och mer nära känsla till bilden, jag bara älskar det!

Denna tavla ska hem till Inger i Västerås och den är helt skräddarsydd med både ramval och storlek, efter den platsen hon valt att hänga den på 🙂

Vilken typ av lyxig fotoprodukt skulle du vilja att jag designade åt dig? Kolla in mitt produktutbud och låt dig inspireras 🙂

4 views

Bröllop Norrköping – Angelica & John

by Matilda 0 Comments

Angelica hade sett mina bilder från Linnea och Unos bröllop, Angelica och Linnea är nämligen kollegor. Jag träffade Angelica och John i min studio och från första stund kände jag att detta var rätt, de var så otroligt varma och jordnära människor!

Både jag och John var tidiga till fotoplatsen som var vackra Getåravinen. Då passade vi på att anordna en first look, det vill säga när brudparet ser varandra för första gången på bröllopsdagen när de är helt iordninggjorda. Det brukar ofta bli ett känslofyllt och vackert ögonblick, och det blev det även här <3

Tusen tack fina Angelica och John för att ni lät mig dela er dag!

angelica+john001angelica+john003angelica+john004angelica+john006svangelica+john009svangelica+john010angelica+john017angelica+john034angelica+john038angelica+john046angelica+john061angelica+john062angelica+john067angelica+john070svangelica+john078angelica+john082angelica+john083angelica+john084angelica+john085svangelica+john090angelica+john092angelica+john103svangelica+john106angelica+john107angelica+john111angelica+john116angelica+john117angelica+john120svangelica+john124svangelica+john136bangelica+john137angelica+john139angelica+john142angelica+john143svangelica+john146

142 views

Gravidfotografering Norrköping – Sara

sara01sara02sara03

I mitten på juli träffades jag och Sara för en kort gravidfotografering i det milda kvällsljuset. Ingen sol framme men det gjorde ingenting, Sara strålade så det räckte och blev över! Hon hade lånat en av mina gravidklänningar som jag erbjuder alla som bokar en gravidfotografering, detta är det senaste tillskottet av klänningar 🙂 Tycker den är sååå vacker, den påminner om en brudklänning nästan! Och den klädde såklart vackra Sara, den satt som handen i handsken kan man säga!

Här om dagen nåddes jag av den fantastiska nyheten att lilla Ella hade kommit ut och att Sara nu njuter av tiden som nybliven tvåbarnsmamma ^_^ Jag har tidigare gjort en familjefotografering med storebror Noa.

Läs mer om gravidfotografering här.

34 views

Bildvisning av bröllopsbilder

Igår var Sandra och Johan hos mig för deras bildvisning. Det är så himla roligt att få visa paren deras bröllopsbilder och hjälpa dem att göra något fint av deras minnen! Den här bilden kommer att bli canvastavla, och tillsammans med två andra tavlor kommer de att förgylla väggen invid öppna spisen hemma hos dem 🙂
Mer info om bröllopsfotogtafering: www.mwfotografi.se/brollop

2 views

Nyföddfotografering Norrköping – Walter

Angelika är kollega till mig, hon är också fotograf. När hon väntade Walter ställde hon upp som modell för en av mina nyinkomna gravidklänningar. När Walter sedan kom fick jag äran att föreviga honom tillsammans med hela familjen. Vilket litet glädjeknyte han är, han var som en ängel genom hela fotograferingen och väldigt rörlig i sina leder. Nyfödingar är ju extra rörliga innan de blir 2 veckor och äldre, sedan stelnar de till och är inte alls lika lätta att posera. Och även om man fotar dem innan 14 dagar så är det inte säkert att alla bebisar klarar alla positioner, vissa är väldigt känsla och är bara bekväma med att ligga på sidan till exempel. Men Walter var en drömbebis, han sov på han medan vi grejade, trixade och fotade 🙂

walter05walter07walter10walter12walter14svwalter15walter17walter18svwalter19walter22walter23walter25svwalter26walter28

Läs mer om nyföddfotografering här…

55 views

Bröllop, bad, skratt och spektakel

Högsommaren har hittat hit. Och när alla andra har åkt och badat, då passar jag på att jobba, haha 😉 Men det gör mig ingenting, att uppfylla min dröm är viktigare än några soltimmar.

I lördags fotade jag underbara Terese och Karl, sådana där människor som man bara gillar med en gång, man kan liksom inte låta bli för de är så härliga! De bjöd på sig själva och var lite smågalna, precis som jag.

I söndags åkte jag till familjen Sörner i Stegeborg för att föreviga hela familjen. Det blev många skratt där också, det går liksom inte att undkomma det när vuxna människor får leka och busa och vara lite töntiga ni vet. Det hela avslutades med en båttur för fotografen, och fyra tokiga, härliga människor som hoppade i vattnet med kläderna på medan jag fångade hela spektaklet med kameran från båten, haha!

Idag däremot, när helgen är slut, då ska jag åka och bada! 🙂

bts_bröllop_linköping01bts_bröllop_linköping02Foto: Mattias Norling

31 views