Blogg

100 Articles

TIPS – personlig Alla hjärtans dag-gåva

Om en knapp månad är det redan Alla hjärtans dag, vad fort det går! Om man bara vill ge bort lite godis på Alla hjärtans dag till någon man tycker om finns ett enkelt sätt att göra gåvan lite mer personlig.

Du behöver:

  • En tom, mindre påse i plast
  • Godis (du kan också ta en färdig godispåse)
  • En bild på den du vill ska pryda godispåsen
  • En skrivare
  • Fotopapper eller vanligt papper av lite tjockare modell
  • Häftapparat

Så här gör du:

Mät påsens bredd så du vet hur stor din bild ska vara. I de flesta mjukvaror till skrivare kan man ställa in storlek på utskrift, annars går ju bilden att klippa till i efterhand också.

Välj en bild med mycket luft ovanför huvudet eftersom du ska vika den dubbel, då vill du inte att viket skär i ansiktet på den som är på bilden.

Lägg i valfritt godis i din påse, vik bilden dubbel och häfta fast den i påsen. Om du vill kan du skriva en personlig hälsning på bilden, antingen direkt i datorn om du har ett sådant program, eller med en penna direkt på den utskrivna bilden.

personlig-gåva-allahjärtansdag

Plötsligt blev den tråkiga godis-gåvan mycket roligare, eller hur? 😀


 

28 views

5 bilder av din nyfödda bebis som du inte vill missa

by Matilda 0 Comments

Att komma hem med en alldeles ny liten bebis är en stor och speciell händelse. Det är också en av de mest omvälvande och uttröttande händelserna. När du är mitt i det kan det nästan kännas som om tiden står still, men i själva verket flyger den förbi. Innan du vet ordet av har det lilla knytet växt till sig och kan gå. Och rätt vad det är finner du dig själv på första skolavslutningen.

Att dokumentera den där första tiden är viktigt, för allt förändras så snabbt. I framtiden kommer du att vara så glad att ha dessa bilder att se tillbaks på! Här är 5 nyföddbilder som du inte vill missa:

Mina egna halvdassiga minnesbilder från förlossningen då Jenny föddes. Men det är de enda bilderna jag har, så bättre än inget.


1. Bilder från sjukhuset

Sjukhustiden kan vara kort eller den kan vara lång. Det beror på hur allt har gått under förlossningen och hur ni alla mår. Förhoppningsvis mår hela familjen bra såklart! Det tar bara några minuter att ta fram kameran (eller telefonen) för att knäppa några snabba minnesbilder. Eller be någon annan i familjen att ta lite bilder. Det finns också professionella fotografer som inriktat sig specifikt på att fotografera förlossningar och de första 48 timmarna i bebisens liv.


2. Detaljbilder

Några av de personliga dragen, såsom ögonfärg, hårfärg och de små skrynkliga fötterna, ändrar sig snabbt efter några veckor. Var säker på att ta några detaljerade bilder på din bebis och hans/hennes personliga drag.


3. Bilder med syskon

En viktig milstolpe att dokumentera är storasysters och storebrors första reaktioner och interaktioner med sitt nya syskon.


4. Sovande bilder

Bokar du en klassisk nyföddfotografering blir det i 9 fall av 10 bilder på en sovande bebis. Det är målet att det ska vara det. Eftersom nyfödda inte kan fästa blicken än och kan ha lite grumlig syn så är det svårare att ta bilder av bebisen vaken. Plus att det inte finns något mer rogivande än att se en liten bebis sova.


5. Vakna bilder

Som jag skrev nyss så är det svårare att ta vakna bilder på bebisen. Men när bebisen blir 3-4 veckor är den vaken betydligt mer och då gäller det att passa på att försöka ta vakenbilder, innan deras ögonfärg ändras alltför mycket.


Läs mer om nyföddfotografering.

24 views

5 saker att komma ihåg när mammalivet känns tufft

by Matilda 0 Comments

Varför är mammalivet så svårt och tufft? Många gånger är det väl för att våra egna krav är alldeles för höga. Här är 5 saker att komma ihåg när du inte når upp till dina egna (alldeles för höga) förväntningar:

1. Du gör ditt bästa
Du vet de där dagarna när det känns som att allt går fel? Och vad du än gör så verkar du inte kunna lyckas med något? Vi har alla sådana dagar, speciellt som mammor tror jag. När vi bara längtar efter att att dagen ska ta slut så att vi får krypa ner i sängen och dra täcket över huvudet. Dessa dagar är det viktigt att komma ihåg att du gör ditt bästa, utifrån den situation du befinner dig i. Mer kan du inte göra 🙂

2. Jämför dig inte
Det kanske ser ut som att alla andra mammor runt omkring dig har full koll på läget alla dagar, i alla situationer. Men det är på utsidan det. Vi har ingen aning om vad som pågår bakom stängda dörrar, och helt ärligt genomgår de flesta mammor något typ av kaos. Alla har sitt, så jämför dig inte med andra mammor.

3. Dina barn tycker du är toppen
Oavsett vad du gör och inte gör, vad du klarar och inte klarar, så är det inte efter prestation dina barn bedömer dig. De tycker du är toppen för att du är du och för vem du är för dem. Även om det kanske ibland döljs bakom trotsålderns spottande och fräsande elakheter, haha 😛

4. Du räddar inte liv
Du uppfostrar och formar liv, men du räddar inte liv. Ingen dör om du inte viker ihop tvätten precis just nu, det kan vänta till senare. Hur dåligt du än tycker att det går just nu – kom ihåg perspektivet ”du räddar inte liv”.

5. Du är fantastisk
Du har gett liv åt en eller flera nya människor. Och överlevt både det, och tiden efter. Hur fantastiskt är inte det? Kom ihåg det – du är fantastisk!


 

2 views

Hur väljer man sin bröllopsfotograf?

Jag har jobbat som bröllopsfotograf i snart 8 år och jag förstår att det kan kännas lite som att vandra in i en djungel när man börjar leta efter sin egen. Det är lätt att bli överväldigad av alla olika fotografers bilder, priser och vad de erbjuder. Hur ska man kunna välja?

Jag brukar säga att de tre viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man väljer sin bröllopsfotograf är:

1) Personlighet. Det är nästan bland det viktigaste vilket kan låta konstigt. Men det är SÅ avgörande för slutresultatet och för er känsla både innan, under och efter bröllopsdagen. Det är otroligt viktigt att man klickar på det personliga planet, att ni hittar någon ni verkligen kan lita på och luta er tillbaks lite och veta att hen levererar precis det ni vill ha! Det kommer vara avgörande för bilderna, hur bekväma ni är under fotograferingen. Jag jobbar exempelvis så att jag alltid träffar brudparen en gång innan de ens funderar på att boka. Just för att personligheten är så viktig. På det mötet får vi en chans att lära känna varandra mer, de får en chans att se hur jag jobbar (jag erbjuder gratis provfotografering under detta möte) så att man verkligen vet till 100% att det är rätt. Från bådas håll, det är lika viktigt för mig att jag klickar med mina brudpar, för annars kan jag inte leverera 100% och då är jag inte rätt för dem.

2) Bildstil. Vilken typ av portfolio visar fotografen upp? Är det mörka och lite dova bilder med ett konstnärligt uttryck? Är det ljusa och lättsamma bilder med mycket skratt och glädje? Eller vilken typ av stil har fotografen? Och dras ni till hens bilder, är det sådana bilder ni själva vill ha att se tillbaks på från ert bröllop?

3. Utbud. Hur vill ni se era bröllopsbilder om 5, 10 eller 20 år? Som tavlor på väggarna som ni kan gå förbi varje dag och se på? Eller kanske i ett vackert album som ni tar fram och bläddrar i tillsammans när ni firar bröllopsdag? Det är viktigt att fundera över vad ni vill göra med era bilder. Jag jobbar t ex så att jag skräddarsyr alla paket till brudparen utifrån vad de vill ha för typ av produkter (jag erbjuder både album och tavlor) och för mig är det viktigt att man gör något med sina bilder, jag brinner för att hjälpa brudpar skapa personliga produkter av sina bilder som de kan ha glädje av i flera generationer framåt. Jag vet inte hur många jag möter som pratar om att de tar så många bilder men de framkallar aldrig några bilder, de ligger på någon hårddisk på datorn. Och digitala bilder är inte arkivbeständiga, därför är det viktigt att säkerställa att man får ha kvar sina bilder. Och det enda sättet att göra det är att framkalla dem i någon form, för är det kvalitet på framkallningarna så håller de i 100-150 år.
En del skulle nog säga att det är en service från fotografens sida att erbjuda alla bilder digitalt och låta brudparen själva ordna med framkallningar och album. Jag skulle säga precis tvärtom, att det är en service att ordna det åt dem så att man vet att dels blir det gjort, och dels blir det gjort ordentligt! Jag erbjuder alla mina brudpar alla bilder digitalt, men jag ser också till att de får med sig någon typ av professionellt framtagen produkt som jag vet håller i flera generationer.

Som ni ser finns inte pris med på min lista. Och jag förstår att priset självklart spelar roll. Men om ni tittar på dessa tre punkter och i första hand försöker välja bröllopsfotograf efter dem, så kan jag nästan lova er att priset ni betalar för den fotografen sedan, oavsett högt eller lågt, kommer att vara rimligt utifrån det ni får!

 

Letar ni också efter en bröllopsfotograf? Klicka här för att läsa mer om bröllopsfotografering.


 

38 views

Bröllop Brunnskyrkan (Söderköping) – Koey & Mikael

by Matilda 0 Comments

Det brukar alltid bli något bröllop per år som blir inbokat så där i sista minuten. 2016 var inget undantag, Mikael kontaktade mig bara några dagar innan han skulle gifta sig med sin Koey. Men jag kände sådan omedelbar värme i det här paret så vi bokade ett snabbt möte och det första intrycket stämde. Varma och enkla, och deras bröllopsdag gick i samma tema. De gifte sig i Brunnskyrkan i Söderköping med enbart närmsta familjen närvarande. Efter vigseln gick det lilla sällskapet om 16 personer till Brunnssalongen och drack afternoon tea. I sällskapet fanns också deras söta hund, Buddy! 🙂

De bjöd på sig själva under porträtten och vi skrattade och hade roligt tillsammans! Att de kunde slappna av och lita på mig och mina tokerier resulterade i både romantiskt vackra bilder men också en hel del roliga och spontana bilder!

Jag älskar att fotografera sådana här små och intima bröllop. Det gör att uppskattar ännu mer att de faktiskt bjudit in mig att närvara vid den här viktiga stunden i deras liv. Det blir också så himla tydligt att kärleken står i centrum, att bröllopet handlar om två individer som har hittat varandra och blivit förälskade och nu vill leva tillsammans resten av livet. Det handlar inte om vilken färg man valt på servetterna eller vem som ska sitta bredvid farbror Bosse under trerättersmiddagen. Det handlar BARA om kärlek, värme, närhet och allt det som utgör en familj!

Tack snälla Koey och Mikael för att ni lät mig vara en del av er bröllopsdag, vilken ära!

koey+mikael01koey+mikael02koey+mikael07koey+mikael10svkoey+mikael19svkoey+mikael21koey+mikael23koey+mikael25koey+mikael26koey+mikael32koey+mikael33svkoey+mikael35koey+mikael36koey+mikael37koey+mikael38svkoey+mikael40koey+mikael43svkoey+mikael45koey+mikael51koey+mikael52koey+mikael57koey+mikael58svkoey+mikael62koey+mikael63koey+mikael64koey+mikael65koey+mikael69koey+mikael70koey+mikael71svkoey+mikael74

27 views

Kärleksfotografering Norrköping – Harriet & Anders

Jag känner Harriet och Anders genom bridgen, jag och Harriet har spelat en del ihop i framförallt lagtävlingar. De hade presentkort hos mig som de ville använda till en kärleksfotografering vilket jag tyckte var en helt underbar investering! För att göra fotograferingen mer personlig bestämde vi oss för att fotografera hemma hos dem – på tomten, vid poolen, på vägen de så ofta promenerar på tillsammans med hunden Bonzo, och på fältet de blickar ut över från huset. Det blev en fantastisk sommarkväll, både rent ljusmässigt men också upplevelsemässigt. Det kom fram många fina och kärleksfulla stunder men också en hel del skratt och bus!

Tack Harriet och Anders för förtroendet att föreviga er och er kärlek <3

Vill du också boka en kärleksfotografering med din älskling? Välkommen att kontakta mig med din förfrågan.

23 views

Årsresumé av 2016

matilda_0001
Då var det nytt år och idag har jag första arbetsdagen efter julledigheten. Därför tänkte jag att det var passande med en liten årsresumé av 2016.

2016 var året då jag…

…såg en av deltävlingarna i Melodifestivalen live här i Norrköping.
…firade min sambos 40-årsdag i Göteborg tillsammans med honom och Jenny.
…fick brons i distriktsmästerskapet i lagbridge (fyrmanna).
…jobbade en period som marknadsassistent åt ERA Bråvikens Mäklarbyrå.
…började med bostadsfotografering åt företaget Husfoto.
…var på konsert med sambon och såg Melissa Horn här i Norrköping.
…började erbjuda nyföddfotografering (och blev störtförälskad i det).
…fick nytt golv i min studio, och möblerade om i den i samma veva.
…åkte till USA för andra gången i mitt liv.
…upplevde Los Angeles, Las Vegas och San Fransisco för första gången i mitt liv.
…firade Jennys fyraårsdag med barnkalas.
…tog tjänstledigt på 100% från min tjänst som kommunikatör för Svenska kyrkan i Norrköping.
…hade babyshower för en av mina bästa vänner Madeleine.
…var på Gröna Lund tillsammans med mina bröder och deras familjer.
…gjorde comeback som skolfotograf åt Svenskt Skolfoto (efter 6 års frånvaro).
…ingick ett samarbete med företaget Erlandssons Bygg i Mitt AB och blev deras ”in house photographer”.
…fick vara med då en annan av mina allra bästa vänner, Linnéa, sa ja till sin Sandra en vacker höstdag i september.
…var på teater och såg Musikalen Sällskapsresan tillsammans med mina föräldrar.
…lanserade min e-kurs om prissättning för fotografer.
…fotograferade 4 härliga brudpar.
…fotograferade 9 mysiga familjer.
…fotograferade 2 söta kärlekspar.
…fotograferade 5 nyfödda små mirakel.
…fotograferade 4 blivande mammor.
…började erbjuda personliga leveranser till mina kunder (inom Norrköping).
…slutligen sa upp mig från min heltidstjänst och nu står helt på egna ben som fotograf på 100%.

Vilket fantastiskt år! Det som blivit tydligt för mig är att jag vill satsa mer på barn och familj, och framförallt brinner jag lite extra för att fotografera både blivande mammor och de där underbara, nyfödda små bebisarna. Så det vill jag satsa ÄNNU mer på under 2017!


 

59 views

Ledig i mellandagarna

by Matilda 2 Comments

Jenny_0041
Nu har jag gått på julledigt och i mellandagarna ska jag bara mysa massor med den här söta lilla tomtenissan ^_^ Vi hörs 2 januari igen.

En riktigt god jul och ett gott nytt år till er alla <3

3 views

Mina mest gillade bilder på Instagram under 2016

by Matilda 0 Comments

instagram most liked 2016
Det här är mina mest gillade bilder på Instagram under 2016. Jag blir väldigt glad när jag ser vilka det är för det är bilder som säger väldigt mycket om mig. Där finns bilder på det jag håller allra mest kärt i livet (nej inte kaffet), det jag brinner för och tycker bäst om att göra och all den kärlek som jag får uppleva <3

Klicka här för att följa mig på Instagram.


 

3 views

NYHET – personlig leverans av bilder och produkter

leverans

Igår var jag hemma hos en av de familjer jag fotat under hösten, för att lämna dessa produkter som de har beställt. Från och med nu erbjuder jag nämligen personlig leverans (inom 2 mils radie från Norrköping C) till mina kunder. Jag vill ju inte bara vara med när de ser sina bilder för första gången, jag vill även vara med när de ser dem framkallade för första gången. Ja, jag vill vara med hela vägen 


 

2 views