Blogg

77 Articles

TINSPO: Mina topp 3 bästa filmer som handlar om bröllop

malinfredric034
Bröllopsduellen

En chick flick som handlar om två bästa kompisar som båda planerar för sitt bröllop. Det visar sig sedan att de kommer ihop sig eftersom de båda vill ha samma festlokal och det finns bara ett datum kvar som är ledigt. De går från att bli bästa kompisar till värsta rivaler och deras bröllopsplanering spårar ur till hämndaktioner och andra tokigheter.
Anne Hathaway och Kate Hudson spelar huvudrollerna i filmen och det är två fantastiska skådespelerskor. Jag gillar också hur Annes rollkaraktär utvecklas och hittar sig själv mitt i allt spektakel.

Bröllopsfixaren
Ännu en chick flick, denna handlar om Mary (spelad av Jennifer Lopez) som är bröllopsplanerare. Hon lever för sitt yrke men en dag träffar hon en man och blir kär. Kruxet är att mannen är en av hennes kunder, vars bröllop hon planerar.
Lite larvig och klyshig story men jag gillar filmen ändå eftersom man får se en hel del ”behind the scenes” från bröllop och många vackra vigselplatser. Man får helt enkelt massa bröllopsinspiration!

Mamma Mia!
En familjefilm där unga Sophie (spelad av Amanda Seyfried) ska gifta sig och letar efter sin pappa, som hon hoppas ska leda henne fram till altaret på den stora dagen. Problemet är att hon inte vet vem hennes pappa är.
En glädjefylld film med massor av härlig ABBA-musik att digga med i och även här får man inspiration till vackra miljöer att fotografera i.
PS. Ring mig om ni ska gifta er på en grekisk paradisö 😉

Vilken eller vilka är dina favoritfilmer som handlar om bröllop?


Jag ska försöka ägna tisdagar åt att skriva inspirationsinlägg. Troligtvis inte varje tisdag men jag har som mål att göra det en gång i månaden. Namnet kommer av ett förkortat tisdags-inspiration eller tisdags-inspo. Alltså – TINSPO!


 

30 views

Bjuda barn eller inte på bröllop?

malin_johan165

Det här är en ganska vanlig fråga som blivande brudpar ställer sig, när de sitter och ska knåpa ihop sin gästlista. Framförallt brukar det vara en svår fråga när brudparet själva har barn och kanske några av de närmsta i familjen också har små barn. Här är några saker att tänka på när det gäller denna fråga.

Med barn

  • Om ni ska ha barn med på bröllopet bör ni välja en festlokal som inte är för trång eller för ”fin” med massa ömtåliga saker. Kanske passar det då bättre med ett trädgårdsparty eller en lokal som är lite mer öppen och luftig där barnen kan röra sig relativt fritt.
  • Barn går inte att kontrollera, därför ska man istället njuta av de inslag under bröllopsdagen som barnen bjuder på i form av ljud, ord och saker de gör.
  • Involvera dem i bröllopet. Ge dem små uppgifter så känner de sig extra viktiga. De kanske kan dela ut rispåsar ute på kyrktrappan eller lämna fram ringen i kyrkan.

Utan barn

  • Om ni bestämmer er för att inte bjuda barn på bröllopet är det väldigt viktigt att vara övertydlig med detta i inbjudan. En del skriver en söt liten vers på rim om att barnen får stanna hemma, andra skriver mer rakt på sak. Oavsett vilket ni väljer så är det viktigaste att ni är säkra på att budskapet når fram ordentligt.
  • Utan barn på bröllopet kan man satsa på en festlokal i lite mer vuxen stil, med ljusstakar, dyra soffor och vackra glasskulpturer.
  • Bara för att inte barn är med på bröllopet, behöver bröllopsdagen inte tråkig. Lyxigt och vuxet betyder inte stelt, så glöm inte att leka, skoja och skratta tillsammans med gästerna.

 

69 views

Bröllop Lugnet (Finspång) – Sandra&Johan

by Matilda 0 Comments

Sandra och Johan är så där härligt lugna och varma människor som man liksom bara tycker om från första stund. Det var väldigt blåsigt på deras bröllopsdag och jag hade dagen till ära valt att ha utsläppt hår, inte så himla genomtänkt.. När jag sa till Sandra att jag borde valt att ha håret i tofs, fick jag hennes tofs, hur gulligt är inte det? Jag blir typ lite kär i alla mina brudpar, hihi 😉 Men säg inget, det får bli vår lilla hemlighet!

Här är deras vackra bröllopssaga, enjoy <3

sandrajohan001sandrajohan007sandrajohan008sandrajohan010svsandrajohan016sandrajohan020sandrajohan023sandrajohan027sandrajohan029sandrajohan044sandrajohan046sandrajohan048svsandrajohan049sandrajohan052sandrajohan058sandrajohan061sandrajohan062sandrajohan070sandrajohan072sandrajohan075sandrajohan080sandrajohan084sandrajohan086sandrajohan088sandrajohan089sandrajohan090sandrajohan094sandrajohan095sandrajohan098sandrajohan102sandrajohan104sandrajohan106sandrajohan107svsandrajohan112sandrajohan130sandrajohan132sandrajohan133sandrajohan134sandrajohan138sandrajohan139sandrajohan142sandrajohan145sandrajohan150sandrajohan151sandrajohan153sandrajohan155sandrajohan159svsandrajohan175svsandrajohan179sandrajohan192sandrajohan193sandrajohan194sandrajohan199svsandrajohan200sandrajohan203

15 views

TIPS – Så tar du bättre bilder med mobilen

”Den bästa kameran är den du har med dig”.
Ett talesätt som inte kunde vara mer sant. Och idag är det oftast mobilen som hänger med, det gäller även mig när vi är ute på familjeäventyr.

Ett av de allra enklaste tips jag kan ge, men som höjer bilderna något otroligt, är att leta efter bra ljus när du tar bilder med mobilen. Och vad är bra ljus då? Det är ofta en skuggplats, där skuggan är heltäckande men inte för mörk. Det kan vara i skuggan av ett träd eller vid en husvägg. Det är skugga i skogen också men där är det ibland för mörk skugga vilket gör det svårt för mobilkameran. Så det ska vara ”ljus” skugga.

Solsken tycker vi ofta är fint för ögat, men kameran får svårt och fotograferar du en människa kommer den dessutom att kisa vilket inte är någon smickrande min.

Blandat ljus är det värsta du kan fotografera i, då vet kameran inte hur den ska agera. Det blir stora kontraster mellan de mörka och de ljusa partierna i bilden och hela bilden ger ett rörigt intryck eftersom den lätt blir fläckig.

Här kan du se skillnaden mellan tre bilder som är tagna sekunderna efter varandra när jag var ute i lekparken med Jenny. Jag bara flyttade henne mellan olika platser och ljuset i bilderna gör verkligen skillnad för helhetsintrycket. Observera att ljuset även påverkar färgtonerna i bilderna!

ljus

5 views

Tre saker jag ångrar att jag inte gjorde som nybliven mamma

by Matilda 0 Comments

Här kommer ett personligt inlägg. Men eftersom min dotter Jenny är min största drivkraft både i livet och som företagare, så vill jag dela med mig av sådana här saker. Kanske andra mammor känner igen sig?

Innan jag skriver vidare vill jag bara klargöra att ingen av de här sakerna gör mig till en sämre mamma. Jag anser att som mamma gör man alltid sitt bästa i alla lägen, mer kan man inte göra. Det här är bara några saker jag vill dela med mig av, som jag ångrar att jag inte gjorde när Jenny var nyfödd.

jenny-nyfodd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Var i stunden
Jenny är född tre veckor för tidigt. Vi var inte alls beredda på att förlossningen skulle starta så tidigt. Och dessutom gick den fort när värkarna väl startade, hon var ute efter bara 7 timmar. Detta gjorde nog att vi hamnade lite i chock och inte hann vara i stunden så mycket och njuta av det mirakel som just hade hänt. Det var mer en massa praktiskt att fixa, som inte hade hunnits med innan och det hela blev ganska mekaniskt egentligen. Jag har inte så jättestarka minnen av Jenny mot mitt bröst precis efter förlossningen och jag har heller inga minnen av att vara uppfylld av mäktiga, oförklarliga känslor efter en så livsomvälvande händelse. Jag önskar att det hade funnits mer tid att landa, mer tid att känna och mer tid att vara i stunden och bara njuta av det som hänt.

jenny_0003
2.  Boka nyföddfotografering

Det borde jag ha tänkt på redan under graviditeten, för när man väl blir förälder sedan är det hopplöst att försöka få något gjort. Då handlar allt om sin nya roll med den nya lilla människan som man ska försöka göra sitt bästa att ta hand om. Så det blev aldrig någon nyföddfotografering med Jenny. Lite tänkte jag väl att jag skulle ta några bilder själv eftersom jag trots allt är fotograf. Men dels blir det knappt av eftersom man inte orkar riktigt. Jag har EN bild på Jenny på nyfödd, då var hon 4 dagar när jag tog den. Men sedan det faktum att jag inte har några nyföddbilder på henne och mig tillsammans, och det hade jag önskat, för att minnas den där första tiden bättre som går så fasligt fort.

jenny
3.  Ha en babybok

Det finns massa fina babyböcker där man kan fylla i sin bebis framsteg, vikt, längd och andra mått samt klistra in bilder från de olika stadierna. Jag gjorde aldrig någon sådan med Jenny vilket jag kan ångra idag. Jag försöker så gott jag kan i alla fall att ta bilder på henne då och då för att se hur hon utvecklas rent utseendemässigt. Men det hade också varit roligt att kunna gå tillbaks och läsa vilken dag hon först lärde sig rulla runt och när hon sa sitt första ord osv.


 

231 views

Tre vanliga frågor om bröllopsfotografering

De flesta av mina brudpar har samma frågor och funderingar när det gäller bröllopsfotograferingen. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att det i 99 fall av 100 är deras första bröllopsdag och då vet man ju inte riktigt vad som väntar, även om man försöker planera så mycket man kan. Men jag som har varit med några gånger kan ge svar på de vanligaste frågorna 🙂

regn-pa-brollopsdagen1. Vad händer om det regnar på vår bröllopsdag?
Man behöver alltid ha en plan B ifall det skulle vara nederbörd. I mitt fall planerar vi alltid för det under konsultationen, ibland är det kyrkan, ibland festlokalen och ibland på någon helt otippad plats som kanske Stadsbiblioteket eller ett museum.

tarnbuketter
2. Hur lång tid ska man räkna för porträttfotograferingen?
Jag brukar rekommendera minst 1 timme till era porträttbilder. Det ska inte vara en stressig stund utan det ska vara en stund där ni kan njuta av varandra och mysa ordentligt. Resten av dagen kommer nämligen människor att rycka och slita i er rätt så mycket för alla vi prata med brudparet och alla vill kramas och titta på ringen och höra om hur er morgon var osv osv. Så porträttfotograferingen är den stund på dagen då det bara är ni två.
Är det barn och/eller brudfölje (tärnor och marskalker) med under porträttfotograferingen brukar jag rekommendera mer tid, ca 1,5 timme.

brollopsfotografering-i-vaxthus3. Var ska vi fota bröllopsporträtten?
Förutsatt att det inte regnar så brukar jag se ut 3-4 platser där ljus och bakgrund är som mest fördelaktigt. Ibland har brudparen själva någon plats som de har speciell anknytning till och som betyder något extra för dem, då tar jag givetvis några bilder där också. Men har man ingen sådan plats rekommenderar jag att man överlåter val av platser till mig, då väljer jag platser utefter vad som är finast på bild. Och ofta är det inte de platser som vi tycker är finast när vi tittar med våra ögon, t ex vid vatten eller mitt på en gräsmatta i det starkaste solljuset. Nej, ofta är det skuggplatser med neutrala färger i bakgrunden som lyfter fram brudparet på ett vackert sätt.
Däremot är det viktigt för mig att veta om ni gillar natur och grönska eller om ni mer åt stadshållet och vill ha lite tuffare bilder med annan färgskala. Så jag väljer platser både utefter vilka ni är som personer samt vad som gör sig bäst på bild.


 

20 views

En vacker bild i en vacker ram

tavla

De tavlor jag har i mitt produktutbud som jag kallar inramade laminatprintar är verkligen en av mina favoriter! Kvaliteten går inte att ta miste på eftersom bilden blir laminerad för extra skydd, och jag har dessutom ett brett utbud av olika ramar i trä för att kunna skräddarsy produkten utefter inredningsstilen hemma hos mina kunder. Eftersom tavlan heller inte har något glas ovanpå bilden ger det en lyxigare och mer nära känsla till bilden, jag bara älskar det!

Denna tavla ska hem till Inger i Västerås och den är helt skräddarsydd med både ramval och storlek, efter den platsen hon valt att hänga den på 🙂

Vilken typ av lyxig fotoprodukt skulle du vilja att jag designade åt dig? Kolla in mitt produktutbud och låt dig inspireras 🙂

4 views

Bröllop Norrköping – Angelica & John

by Matilda 0 Comments

Angelica hade sett mina bilder från Linnea och Unos bröllop, Angelica och Linnea är nämligen kollegor. Jag träffade Angelica och John i min studio och från första stund kände jag att detta var rätt, de var så otroligt varma och jordnära människor!

Både jag och John var tidiga till fotoplatsen som var vackra Getåravinen. Då passade vi på att anordna en first look, det vill säga när brudparet ser varandra för första gången på bröllopsdagen när de är helt iordninggjorda. Det brukar ofta bli ett känslofyllt och vackert ögonblick, och det blev det även här <3

Tusen tack fina Angelica och John för att ni lät mig dela er dag!

angelica+john001angelica+john003angelica+john004angelica+john006svangelica+john009svangelica+john010angelica+john017angelica+john034angelica+john038angelica+john046angelica+john061angelica+john062angelica+john067angelica+john070svangelica+john078angelica+john082angelica+john083angelica+john084angelica+john085svangelica+john090angelica+john092angelica+john103svangelica+john106angelica+john107angelica+john111angelica+john116angelica+john117angelica+john120svangelica+john124svangelica+john136bangelica+john137angelica+john139angelica+john142angelica+john143svangelica+john146

144 views

Gravidfotografering Norrköping – Sara

sara01sara02sara03

I mitten på juli träffades jag och Sara för en kort gravidfotografering i det milda kvällsljuset. Ingen sol framme men det gjorde ingenting, Sara strålade så det räckte och blev över! Hon hade lånat en av mina gravidklänningar som jag erbjuder alla som bokar en gravidfotografering, detta är det senaste tillskottet av klänningar 🙂 Tycker den är sååå vacker, den påminner om en brudklänning nästan! Och den klädde såklart vackra Sara, den satt som handen i handsken kan man säga!

Här om dagen nåddes jag av den fantastiska nyheten att lilla Ella hade kommit ut och att Sara nu njuter av tiden som nybliven tvåbarnsmamma ^_^ Jag har tidigare gjort en familjefotografering med storebror Noa.

Läs mer om gravidfotografering här.

35 views