fbpx

Nyföddfotografering

Den första tiden med ert lilla mirakel går så fort så att ni knappt hinner blinka. Det är bara under den där första tiden som babyn känns så där pytteliten och lätt i er famn. Efter ett par veckor har babyn redan växt till sig och innan ni vet ordet av har det gått 3, 5 och 9 månader och en dag är er lilla bebis helt plötsligt uppe och går. Det är viktigt att fånga den där första tiden, det är en viktig milstolpe och känslosamma minnen.
   
Jag har själv inga riktiga nyföddbilder från när min dotter föddes. Jag har en del mobilbilder som är tagna, med tveksam kvalitet, och dessa har jag gjort ett album av. De är de värdefullaste bilderna jag har och jag värdesätter dem så högt, jag hade dock önskat att de hade varit av bättre kvalitet. Därför brinner jag lite extra för dessa fotograferingar, som görs under de första dagarna i bebisens liv.
   
Detta är inte bara en milstolpe för babyn. Det är en viktig, ja om inte DEN viktigaste, milstolpen i ert liv. Ni har blivit föräldrar, ni har skapat något så vackert och skört som ni nu ska ansvara för, ta hand om, lära saker och följa utvecklingen hos.

Mer information om nyföddfotografering

 
NÄR?
En nyföddfotografering genomförs helst under babyns första vecka, då hen är 5-10 dagar gammal. Dels är det större chans att få sovande bilder på babyn så här tidigt men det är också lättare att placera babyn då hen är som allra rörligast under sina första dagar. Ni bör därför boka er nyföddfotografering redan under graviditeten. Då håller jag en ledig tid för er i samband med ert BF. När babyn är född kontaktar ni mig för att spika exakt datum och tid.
   
VAR?
Fotograferingen sker i min studio där jag har tillgång till ljus och underlag, bakgrunder, tyger och annan rekvisita. Där finns också skötbord och en bekväm soffa, så att matningar och blöjbyten ska gå så smidigt som möjligt.
   
Om bebisen är lite äldre, ca 4-8 veckor, blir det svårt att genomföra en klassisk nyföddfotografering. Vad jag brukar rekommendera då är att komma hem till er och göra en mer dokumentär nyföddfotografering, en så kallad lifestyle-fotografering. Det innebär att vi inte använder så mycket rekvisita eller gör poserade bilder, det innebär att det blir mer fokus på hela familjen och att bebisen fotas i sin naturliga miljö - exempelvis i en säng eller i sitt babygym.
   
HUR?
När matning och andra förberedelser är klara tar jag hand om babyn åt er. Då får ni chansen att sitta ner och vila en stund, att vara nybliven förälder är underbart men utmattande. Jag gör mitt yttersta för att babyn ska somna genom att vyscha, gunga och hålla den varm. Om babyn inte vill somna gör det ingenting, vakenbilder blir precis lika fina! Jag använder mig av några olika bakgrunder/rekvisita/färgkombinationer utifrån det vi har diskuterat under konsultationen.
   
Jag är själv mamma till världens goaste tjej så jag vet hur man handskas med en nyfödd. Jag sätter alltid säkerheten först och skulle aldrig offra säkerheten för bilden, snarare tvärtom. Jag kan, på grund av säkerhetsskäl, ibland be pappan om hjälp under fotograferingen. Varför jag inte ber mamman är för att babyn ofta är känsligare för mammans röst och närvaro, det triggar igång hungersignalerna och då har babyn svårt att slappna av. Jag siktar alltid på att fotograferingen ska ta runt 2 timmar. Ibland kan det ta längre tid, framförallt om det är syskon med under fotograferingen som ska fotograferas tillsammans med babyn.
   
Förberedelser inför fotograferingen, klädval och annan viktig information kommer vi att gå igenom under planeringsmötet.