gravid

När jag väntade Jenny minns jag att jag störde mig på alla som helt plötsligt tyckte att min mage hade blivit allmän egendom. Att det på något sätt var okej att både ta på den och prata om den, fråga en massa privata saker om mig och min graviditet. Här är en lista på 5 saker som man inte vill höra som gravid.

1. “Åååh vad stor du är, det ser ut som du ska ha vilken sekund som helst!”
Denna kommentar leder inte till några positiva känslor överhuvudtaget, en gravid kvinna, speciellt mot slutet av graviditeten, vet om att hon är stor och hon själv tycker att det är tungt och jobbigt att vara så otymplig. Det behöver alltså inte kommenteras.

2. “Planerar du att amma?”
Kvinnor är väl medvetna om fördelarna med att amma, men en del kvinnor kan helt enkelt inte, och man är inte en sämre mamma för det. Jag kunde till exempel inte helamma Jenny, hon är flaskbarn till största del, och hon har inte tagit någon skada av det. Mammor bestämmer själva om de vill amma eller inte, och ingen annan behöver lägga sig i det.

3. “Är du säker på att du ska äta det där?”
Det finns en lång lista med saker man ska undvika, och som gravid, speciellt som förstagångsförälder, är man väl medveten om vad som är okej att stoppa i sig och inte, så ifrågasätt inte det.

4. “Var det planerat?”
Alltså på riktigt är denna fråga helt absurd, vad får andra människor och tro att det är okej att fråga något så privat? Och vad spelar det egentligen för roll? En bebis är på väg, det är ett mirakel, gläds med föräldrarna!

5. “Du kommer få en pojke, det där är en typisk pojkmage!”
Vi tog inte reda på könet innan Jenny föddes och utifrån hur jag kände, kände jag att denna kommentar var otroligt irriterande (eller samma om de sa att jag hade flickmage). Det blir vad det blir liksom och magen ser ut som den gör för att det ligger en bebis där inne. There’s no more to it.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Consent Management Platform by Real Cookie Banner