När jag tänker tillbaka på att jag har drivit företag som fotograf i mer än ett decennium så kan jag knappt fatta det! Så himla lång tid, så många år! Men så otroligt roligt det varit och vad jag har utvecklats under tiden! Inte bara som fotograf och företagare, utan även som människa.

Från början när jag startade företaget fotograferade jag enbart bröllop. Men numera är min huvudsakliga inriktning nyföddfotografering och barnfamiljer. Och för dig som är nyfiken tänkte jag berätta lite om hur resan har sett ut.

STARTEN PÅ RESAN

I maj 2009 fick jag bekräftat från Skatteverket att mitt företag var registrerat. Vad stort det var, vilken känsla! Det var min bror som pushade mig till att komma igång. Han visste att jag hade ett intresse av att fotografera. Han var själv företagare och menade att mitt intresse inte bara kunde vara en hobby, att jag kunde tjäna pengar på det också. Jag fick tips av honom om att bli bröllopsfotograf och så blev jag det. Bara hux flux så där.

Redan samma sommar som jag startade företaget, lyckades jag boka in inte mindre än 6 bröllop. Någon av dem var bekant, men annars var det helt främmande människor som hade lyckats hitta mig genom den hemsida som jag lite snabbt hade slängt ihop.

Jag samlade på mig erfarenhet efter erfarenhet och växte verkligen i rollen som professionell fotograf. Jag började lära mig kundkommunikation. Hur viktigt det var att lyssna in önskemål och att ge kunderna trygghet genom att tillhandahålla ett avtal så de visste vad de kunde förvänta sig när de bokade mig. Med tiden insåg jag också hur mycket jag älskade att jobba med MÄNNISKOR! Det var inte bara fotograferandet som var roligt och kreativt! Det var fantastiskt att få lära känna så många härliga människor! Att få komma dem så nära och dela de här stora livshändelserna med dem. Mitt hjärta brann av passion! Och även om jag då bara var fotograf på deltid så började drömmen gro om att en dag helt kunna försörja mig på detta fantastiska yrke.

NÄR JAG BLEV MAMMA

2012 var ett stort år. Mitt största hittills i livet. I slutet av juli kom lilla Jenny till världen (bråttom hade hon också eftersom hon egentligen var beräknad i mitten på augusti) och jag fick äran att titulera mig mamma. Livet fick en helt ny mening och familjen blev mitt allra viktigaste centrum. Jag har alltid varit väldigt familjär som person och värnat om både familj och släkt. Men när jag själv blev förälder blev just familjen, kärnan och den där närmaste kretsen så otroligt viktig!

Kort efter förlossningen blev jag allvarligt sjuk. Jag fick en blodpropp vilket innebar att jag blev sängliggande i flera veckor. Det var en otroligt tuff tid som ny mamma med ett litet spädbarn att ta hand om, när jag knappt kunde ta hand om mig själv. Som tur är hade jag god hjälp av familjen att ta hand om både mig och Jenny. Och det är jag väldigt tacksam! Däremot resulterade ju detta i att jag inte har några ordentliga nyföddbilder på Jenny när hon är så där alldeles ny i världen. Inte heller på oss som familj vid den tiden eftersom det blev som det blev. Och det är ingenting jag kan gå tillbaka och fixa idag. Den tiden är sedan länge förbi…

I samband med att jag själv blev mamma, och hela den här händelsen med de uteblivna nyföddbilderna, gjorde att passionen för bebisfotografering och familjefotografering växte sig starkare hos mig. Än så länge var steget långt till just nyföddfotograf men jag började sakteligen rikta in mig mer och mer på barnfamiljer. Det var så härligt att se de där banden mellan barn och förälder, de som jag numera själv kunde relatera till och känna igen mig i. Jag tänkte också hur viktigt det måste vara för barnen att se hur älskade de är från allra första stund, oavsett vad som händer runt omkring. Och jag förstod hur viktiga de här bilderna skulle bli, inte bara för föräldrarna utan framförallt för barnen.

JAG SKAFFADE STUDIO

Tre år efter att Jenny föddes skaffade jag en studio här i Norrköping. Det var också då jag började gå webbutbildningar inom nyföddfotografering och fotograferade min allra första nyfödda bebis. Vilket rus det var, jag älskade varenda sekund! Inte nog med att jag fick skapa de här otroligt viktiga bilderna för familjen från en tid som jag visste att de annars aldrig skulle kunna se tillbaka på. Jag fick dessutom utlopp för min design-sida, den sida jag hade utvecklat under mina år som kommunikatör då jag jobbade med mycket grafisk design, färg och form. Klassisk nyföddfotografering skiljer sig nämligen åt från annan typ av bebis- och barnfotografering. Det finns ett designelement där som liknar konst mer än något annat. Och den typen av skapande hittade hem hos mig!

EN FÖRÄNDRING BLEV NÖDVÄNDIG

Bara några år efter att jag skaffade studion började fotojobben hopa sig. Jag insåg att mitt liv som det var då var ohållbart. Först var jag anställd heltid som kommunikatör. Sedan gick hela sommarsemestrarna åt till att fotografera och jobba med bröllopen. Och övrig tid på kvällar och helger fotograferade jag bebisar och barnfamiljer i studion. Det blev inte någon tid över till min familj. Jag hade liksom tappat bort det allra viktigaste! En förändring krävdes!

Jag sa upp mig från min anställning för att satsa på företaget på heltid. Jag drog också ner rejält på antalet bröllop jag fotograferar per år. Just för att det går så mycket tid på dem och att det innebar jobb på helgerna. Den tiden ville jag spendera med min familj istället. Livet är för kort för att inte spendera den lilla tid vi har med de vi älskar mest.

SÅ HÄR SER DET UT IDAG

Idag fotograferar jag nästan uteslutande bebisar och barnfamiljer. Det blir något enstaka bröllop fortfarande men inte alls i samma utsträckning. Jag vill ägna mig år det mitt hjärta klappar hårdast för. Och jag vill inte att min dröm ska inverka på familjelivet heller. Att kunna ha ett jobb jag älskar samtidigt som jag har tillräckligt med tid över för min dotter och min sambo är min viktigaste prioritering.

För att avsluta den här långa berättelsen, här är de 3 bästa sakerna med att vara nyföddfotograf:

  • Att hjälpa familjer bevara minnena av en tid som aldrig kommer tillbaka
  • Att få skapa i form av både fotografering och design
  • Att utveckla så otroligt fina relationer med de människor jag jobbar med

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Consent Management Platform by Real Cookie Banner