NYFÖDDFOTOGRAFERING VS ETTÅRSFOTOGRAFERING – VILKET SKA MAN VÄLJA?

När man skaffar barn är det mycket att tänka på, en hel lista med grejer att ordna och förbereda. På den listan brukar det stå fotografering. För när man blir förälder blir man märkligt medveten om hur fort tiden går och hur viktigt det är att bevara minnena från den där korta tiden när de är små.

Många bokar en nyföddfotografering redan under graviditeten och ser till att föreviga bebisen under de allra första dagarna i livet. Andra hoppar över nyföddfotograferingen och väntar istället med fotografering tills barnet fyller ett år. Men vad ska man egentligen välja – nyföddfotografering eller ettårsfotografering? Här listar jag några specifika punkter med respektive fotografering för att lättare kunna hjälpa dig att välja.

NYFÖDDFOTOGRAFERING

Återskapa den unika fosterpositionen
En bebis ligger väldigt ihopkrupen i livmodern under graviditeten. Det måste den för att få plats. Eftersom en nyföddfotografering sker inom ett par veckor från det att bebisen föds, kan man återskapa den unika positionen när bebisen kommit ut. Bebisen har ännu inte hunnit utveckla sina leder ordentligt i ett så pass tidigt skede vilket gör det lättare att posera dem likt hur de ligger i livmodern.

Mer konstnärliga bilder
Inom klassisk nyföddfotografering finns en stor grad av design med. Man använder sjalar och tyger för att designa bilden, snarare än att “ta den i farten”. För den som är intresserad av heminredning och design är nyföddbilder fantastiskt när det kommer till att dekorera hemmet med!

Bevara minnet av de omvälvande känslorna som ny förälder
I samband med en nyföddfotografering tas också både familjebilder (och syskonbilder om det finns syskon med). Just familjebilderna brukar bli något alldeles särskilt. Det är något särskilt som lyser i ögonen på föräldrarna. Förutom den obeskrivliga kärleken till sitt barn så syns också känslor av nervositet, stolthet och förundran över den nya lilla människan de nu har i sin famn. Just de där känslorna som forsar genom kroppen alldeles i början är svåra att återskapa senare, och även svåra att komma ihåg. Så är det något man vill säkerställa att bevara minnet av, och kunna visa sitt barn längre fram, då är det inget att fundera på.

ETTÅRSFOTOGRAFERING

Firande
Ettårsdagen för ert barn är inte bara en stor milstolpe i barnets liv. Det är också en milstolpe för er som föräldrar. Ni firar ett år som mamma och pappa. Det är stort! Och något som såklart är väl värt att dokumentera! Första året som förälder kan vara slitsamt men ni klarade er igenom det. De här bilderna blir en påminnelse om hur starka ni är som personer och att ni faktiskt växt in i föräldrarollen. Med bravur!

Milstolpar
Ofta brukar man vid ettårsfotograferingen vänta in att barnet lärt sig att stå utan stöd. En del kan redan gå vid tidpunkten medan andra är lite mer försiktiga och avvaktande. Men att kunna stå själv utan stöd är en stor milstolpe att föreviga. Att kunna fotografera både när barnet står och sitter ger också mycket dynamik i bilderna och kan ge fina bildserier som passar både på väggen och i ett album.

Personligheten
Jag brukar alltid ta för vana att fråga föräldrarna inför en fotografering om det finns några särskilda egenheter eller personlighetsdrag hos barnet som de gärna vill att jag försöker fånga om det går. Och allt som oftast får jag efter fotograferingen höra “åååh det där är så typiskt Liam” eller “ååh så där gör Vera jätteofta hemma, vad kul att det kom med på bild”. Personligheten hos barnet ligger i fokus för det vill vi fånga under ettårsfotograferingen. Därför är det också viktigt att ge barnet utrymme att få vara sig själva. Inte tvinga in dem i några särskilda poser utan bara låta dem vara och dokumentera det som händer. Klappar hjärtat lite extra för mer dokumentera och livfulla bilder är ettårsfotograferingen något man absolut ska satsa på!

SAMMANFATTNING

Om man är mer intresserad av konstnärliga bilder och design och vill fånga de där obeskrivliga känslorna som förälder från första tiden, ja då faller valet på nyföddfotografering. Vill man däremot ha mer livfulla, dokumentära bilder bör man satsa på en ettårsfotografering. Så hur gör de flesta då? Det vanligaste är faktiskt att man väljer båda två. Majoriteten av de som bokar mig för nyföddfotografering kommer tillbaka för en ny fotografering efter ett år. Och några av dem väljer också mitt exklusiva fotograferingsprogram First Year Forever där barnet fotograferas vid flera tillfällen under första året. Så det är också ett alternativ.

Nu måste man ju som sagt inte välja mellan dem, men om du var tvungen – vilket alternativ klingar bäst med dig och dina preferenser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Consent Management Platform by Real Cookie Banner