15 SAKER ATT GÖRA UNDER TREDJE TRIMESTERN
(nr 3, 9 och 15 kanske förvånar dig!)

Är du som jag och älskar listor av olika slag? Listor är bästa sättet att bli mer organiserad och få koll på saker och ting. Listor kan också vara bra som inspiration. Jag har sammanställt en lista på 15 saker att göra under tredje trimestern av graviditeten. Några av dem kanske förvånar dig en smula?

1. Gå kurser
Passa på att gå de kurser du vill för att förbereda dig, t ex förlossningskurs, amningskurs eller kanske HLR för bebis och barn.

2. Få koll på all bebisutrustning
Bygg färdigt spjälsängen, montera bilbarnstolen och lär dig fälla ihop och fälla upp barnvagnen.

3. Prata med bebisen
Visste du att bebisen kan höra din röst? Att prata med bebisen under tredje trimestern är ett jättebra sätt att börja bygga och stärka ert band redan nu.

4. Förbered dig för förlossningen
Läs på om förloppet och de olika stadierna, undersök vilka alternativ du har gällande smärtlindring och hur de skiljer sig åt, samt skriv en förlossningsplan i samråd med din barnmorska.

5. Tvätta alla barnkläder
Även om det är sprillans nya kläder bör de tvättas innan användning för att minska infektionsrisker. Detta gäller även sängkläder. Se upp med parfymrika tvätt- och sköljmedel, välj något skonsamt alternativ.

6. Dokumentera graviditeten
När gravidfotograferingen ska äga rum är såklart individuellt från mamma till mamma beroende på mående och formen på magen. Men en bra riktlinje är någon gång mellan vecka 28-36.

7. Sätt upp en sparplan
Att skaffa barn är inte gratis, det har du säkert redan erfarit med allt som behöver inhandlas inför födseln. Är det första barnet är det givetvis extra kostsamt. Men det kommer att fortsätta kosta så det kan vara bra att sätta upp en sparplan till det ni prioriterar samt ett regelbundet sparande till barnet på lång sikt.

8. Packa BB-väskan
Det finns mängder med olika listor på vad BB-väskan bör innehålla, vad som är viktigt och mindre viktigt. Ofta behövs inte några mängder med kläder till bebisen till exempel. Ett par tofflor till dig däremot kan vara skönt.

9. Storstäda hemmet
Tänk vad skönt med ett relativt nystädat hem att anlända till med din nyfödda bebis! Guld!! Om du inte har energi till det själv, vilket är helt förståeligt, kan du anlita en städfirma till detta. Det är väldigt prisvärt att göra!

10. Förbered matlådor
När bebisen är född kommer det vara full fokus på just det och allt annat kommer att verka sekundärt eller helt enkelt inte orkas med. Att ha förberett matlådor i frysen att bara ta fram och värma till dig och din partner kommer att vara en räddning för er!

11. Hitta namnförslag
Om du och din partner inte redan är helt på det klara med namn till bebisen kan tredje trimestern vara en utmärkt tid till att leta inspiration. Det går givetvis att googla namnlistor men det mest effektiva brukar vara att fråga i t ex Facebookgrupper för då kommer det förslag som kanske inte lika ofta dyker upp på Googles listor.

12. Vila och samla energi
Du har snart gått igenom en fullgången graviditet, du förtjänar att ta det lugnt och vila. Dessutom kan du behöva samla energi inför både förlossning och de kommande omvälvande veckorna med en liten nyfödd hemma. Kanske ska du och din partner passa på att åka iväg på en liten getaway, en liten “baby moon”?

13. Träffa vänner
Att vara gravid innebär en berg- och dalbana av känslor. Träffa en nära vän och ventilera känslor, gärna en vän som går eller har gått igenom det du går igenom nu. Men också för att passa på att spendera lite extra tid med nära vänner som du förmodligen kommer ha mindre tid för sedan.

14. Skriv ner minnen från graviditeten
Man tror att man ska komma ihåg hur det kändes och hur det var. Men det gör man inte. Du behöver inte skriva mycket men någon liten notis om hur du upplever graviditeten från dag till dag kommer att vara värdefullt att ha kvar sedan. Som ett komplement till gravidbilderna.

15. Boka nyföddfotografering
Har du inte bokat nyföddfotografering än är det hög tid! Många blir förvånade över att man ska boka redan under graviditeten men det är för att både hinna planera ordentligt inför fotograferingen och för att kunna garantera en tid så att ni inte missar chansen. En nyföddfotografering sker nämligen oftast någon gång under de första 10 dagarna i bebisens liv.

Jag har något som jag tror kan vara till hjälp för dig! Ladda ner en gratis PDF med 

7 VIKTIGA FRÅGOR ATT STÄLLA TILL FOTOGRAFEN INNAN DU BOKAR NYFÖDDFOTOGRAFERING

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Consent Management Platform by Real Cookie Banner