5 HEMLIGHETER TILL ATT MAXA RESULTATET FRÅN NYFÖDDFOTOGRAFERINGEN

En nyföddfotografering är en stor grej! Inte nog med att bilderna blir otroligt viktiga med tanke på att de inte går att ta om några veckor senare. Det är också en stor investering och bilder som ni ska ha kvar i er familj i flera generationer framöver. Då är det viktigt att känna till hemligheterna för att verkligen kunna maxa resultatet från nyföddfotografering. Och hur snål vore jag om jag satt och höll dem för mig själv? Nädu, klart jag delar med mig! Här kommer 5 hemligheter för att maxa resultatet från nyföddfotograferingen:

Hemlighet 1: Designa fotograferingen efter er personliga stil

Många blivande mammor är lite oroliga för att fotograferingen inte ska kännas personlig för dem, att det ska resultera i bilder som inte passar just deras personliga stil. De är rädda att deras egna önskemål ska tystas ner av “experten”, att de inte ska bli lyssnade på ordentligt. Det här kanske du också har känt dig orolig för? Men för att maxa resultatet från nyföddfotograferingen, är din och din familjs personliga stil en vital del. För att på allra bästa sätt väva in den finns två viktiga aspekter att se till.

1 – Har du hittat en fotograf vars bilder och bildstil verkligen tilltalar dig? Som ligger nära din egen personliga stil i till exempel färger, uttryck och känsla? Se till att hitta en fotograf som helt matchar eller åtminstone kommer så nära som möjligt, det ökar chansen till att bilderna kommer att passa er personligen.

2 – Se till att det finns utrymme i processen att diskutera och planera TILLSAMMANS med fotografen. Att du känner att det finns utrymme för er att både fråga och undra men självklart också uttrycka era önskemål och visioner. Kommunikation är a och o här för att fotografens stil och er stil ska vävas samman till ett maxat resultat!

Hemlighet 2: Ha slutresultatet som riktlinje

Vad är det egentligen vi fotograferar för? Hur vill ni bevara de här minnena från bebisens allra första dagar i livet? Det är en viktig fråga att ställa sig under planeringen. Varför? Jo därför att då går det lättare att också anpassa fotograferingen utefter slutresultatet. Dels vad det gäller format, en kamera går ju att vrida både vertikalt för att få så kallade “stående” bilder. Och den går även att hålla i sitt standardläge och då blir bilden horisontell, eller “liggande” som man också säger. Och det här blir ju viktigt antingen om man har en tänkt idé kring hur man vill sätta bilder på väggen och designa en tavelvägg. Eller om man har ögonen på något specifikt fotoalbum som har ett särskilt format. Då vill vi säkerställa att majoriteten av bilderna efter fotograferingen har rätt format utifrån hur bilderna sedan ska framkallas och bevaras. Likaså är det viktigt att tänka in färger och avstånd. Ska bilderna hänga på väggen vill vi så långt det går anpassa färgerna i bilden till den inredningsstil ni har hemma så att bilderna blir en naturlig del av det. Generellt är det också så att extrema närbilder sällan gör sig bra på väggen eftersom tavlorna som är framkallade ofta är ganska så stora. Det är viktigt att inte göra bebisen oproportionerligt stor och därför fotas bilder som ska sitta på väggen, med fördel på lite längre avstånd.

➽ Tips: Vad kan man göra med bilderna från nyföddfotograferingen?

Hemlighet 3: Välj en fotograf ni verkligen litar på

Det krävs en enorm tillit till sin nyföddfotograf för att maxa resultatet från nyföddfotograferingen. Dels för att ni som nyblivna föräldrar ska kunna slappna av ordentligt och njuta av den här upplevelsen. Känslan av att vara alldeles omhändertagna längs vägen, att inte behöva oroa sig för något utan veta att ni är trygga och att ni kommer få de där magiska bilderna ni önskar mer än något annat. Dels krävs den där tilliten också för att faktiskt lämna över er lilla skatt till fotografen så där alldeles i början. Det är ett uppdrag som jag som nyföddfotograf absolut inte tar lättvindigt på och som jag vill att ni ska känna er 100% trygga med.

Om det finns en gnagande oro kring hur bilderna ska bli eller om fotografen verkligen kan hantera bebisen på ett säkert sätt så kommer det avspegla sig i resultatet. Och meningen är inte att ni ska bära med er en känsla av oro och stress från nyföddfotograferingen. Det ska bara vara fokus på trygghet, kärlek och alldeles unika minnen från första tiden som ny familj.

Fler tips kring just det här med att välja en fotograf ni verkligen litar på:

3 misstag att undvika när du bokar nyföddfotograf
Den viktigaste frågan att ställa till nyföddfotografen

Hemlighet 4: Förberedelser för bebisen

När jag har planeringsmöte med mina kunder inför fotograferingen går vi alltid igenom förberedelser som de kan göra hemma för att maxa resultatet från nyföddfotograferingen. Det är förberedelser man gör för att bland annat försöka öka chansen till att bebisen ska sova under fotograferingen. Jag är också noga med att poängtera att de här tipsen på förberedelser inte på något sätt är en garanti för att bebisen ska sova genom hela fotograferingen. För det är det inte, en del bebisar vill helt enkelt vara vakna. Det är heller inga livsnödvändiga förberedelser och man måste såklart alltid lyssna på bebisens egna signaler och låta de styra.

Men OM man kan, så tipsar jag om dessa 3 saker:

1 – Mata vid ankomst till studion. En mätt bebis är en nöjd bebis, och en nöjd bebis sover lättare. Vem blir inte trött på maten liksom, hej paltkoma!

2 – Håll vaken en stund innan fotograferingen. Och när jag säger håll vaken menar jag inte länge, de flesta nyfödda bebisar sover väldigt mycket och väldigt ofta. Någon timme innan fotograferingen räcker.

3 – Smörj in med babylotion. För att maxa resultatet från nyföddfotograferingen är det bra om man kan dämpa alla skinnflagor så mycket som möjligt. Bebisar är ofta väldigt torra och flagiga i huden och för att göra det lite mindre synligt kan det hjälpa att smörja in med babylotion hemma innan man åker till studion.

Hemlighet 5: Förberedelser för resten av familjen

En nyföddfotografering inkluderar alltid familjebilder och om det finns syskon med i bilden tas givetvis även syskonbilder. För att maxa resultatet även för de bilderna är det några saker kring förberedelser som är bra att tänka på. Även detta går jag igenom med mina kunder under planeringsmötet.

Förberedelser gällande klädsel

Försök välja kläder i den färgskala som diskuterats under planeringsmötet. Här bör man också undvika överdelar med knappar eller dragkedja eftersom detta kan skada bebisen. Jag föreslår också att mamman kan låta sig svepas in i någon av mina stretchiga tyger. Dels för att slippa tänka på kläder själv, bara det kan vara en stress som nyförlöst. Då blir det per automatik och färgmatchat med resten av bilderna. Men det är också en bra idé för att få den där härliga hud mot hud-känslan. Jag sveper nämligen tyget som en tubklänning och låter mammans axlar vara bara. Det blir otroligt vackra bilder med kärleksfull och nära känsla. Även pappan kan ha bar överkropp om han känner sig bekväm med det, för att få samma mysiga hud mot hud-känsla i bilderna. Gällande kläder för eventuella syskon gäller precis samma saker.

➽ Tips: Därför är neutrala färger bäst till nyföddfotografering

Förberedelser för syskon

När det finns syskon med under nyföddfotograferingen börjar jag alltid att ta de bilderna. Mycket för att syskonen ska slippa vänta – en nyföddfotografering är ganska lång och det är sällan några barn som har den typen av tålamod. För att maxa resultatet för både syskonbilder och familjebilder tillsammans med syskonen, är mitt främsta råd att du som förälder försöker slappna av så mycket som möjligt. Lita på att fotografen sköter situationen – både med hanteringen av bebisen men också hanteringen av syskonen och syskonens hantering av bebisen. Vi kommer tillbaks lite till det där med att lita på den fotograf ni anlitar som nyföddfotograf. Barn känner nämligen av stress, oro och irritation. Det räcker med att ni inför fotograferingen berättar för barnen vad ni ska göra och att fotografen sedan kommer att säga åt hela familjen precis vad ni ska göra och vad som förväntas av er. Släpp sedan kontrollen och lita på att fotografen tar hand om allt. Så länge inte fotografen ber er om specifik hjälp med något har han eller hon läget under kontroll, jag lovar!


Redo att använda ni nyvunna kunskap om de här hemligheterna och skapa din egen familjs magiska minnen? Kontakta mig här för att ta reda om på det finns lediga tider i samband med ert BF: KONTAKT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Consent Management Platform by Real Cookie Banner