Poseringsguide till gravidfotograferingen - 15 enkla poseringstips för varierade och vackra gravidbilder

Väldigt få (nästan inga) har någon vana av att stå framför kameran. Så när det blir dags att boka gravidfotografering kommer såklart tveksamheterna kring det. Hur ska man stå? Var ska man ha händerna? Kommer man klara av det trots att man inte har någon tidigare erfarenhet av att bli fotograferad?

Den här guiden hjälper dig med enkla vägledningar och tips kring posering för både enskilda gravidbilder samt bilder tillsammans med partner och syskon. Poseringstipsen i den här guiden ger varierade och vackra gravidbilder och går att klara av utan någon som helst tidigare erfarenhet av att bli fotograferad.

Poseringar för gravidbilder med blivande mamman

1. HÄNDER UNDER MAGEN
Att hålla båda händerna under magen är en enkel klassiker som framhäver magen på ett fint sätt.

2. EN HAND ÖVER, EN HAND UNDER
En variation på nr 1 där du enkelt flyttar den ena handen och håller den över magen, precis under bysten.

3. HAND PÅ HÖFTEN
En lite mer heroisk och stolt pose skapar du genom att sätta ena handen på höften och den andra handen ovanpå magen, under bysten.

4. TITTA ÖVER AXELN
En annan enkel klassiker som skapar lite spännande linjer i bild. Du kan både titta upp eller titta ner över axeln.

5. BÖJ BENET
Vid alla stående poser bör du böja benet som är närmast kameran, och lägga tyngden på det andra. Varför man gör det är för att skapa linjer och vinklar som både ser vackert och graciöst ut på bild och som dessutom hjälper till att framhäva magen.

6. LEK MED KLÄNNINGEN
Om du använder en gravidklänning under fotograferingen brukar det bli otroligt fint att hålla ena handen under magen och den andra leker med klänningen. Titta gärna på handen som leker med klänningen för att skapa de där vackra och spännande vinklarna i bild.

7. SITTANDES PÅ KNÄ
Troligen den svåraste posen av dessa och känns det inte bekvämt ska du strunta i det. Om du använder klänning kan du lägga en kudde under rumpan för extra bekvämlighet och för att komma upp lite. Har du ingen klänning som kan gömma kudden kan du stället se till att inte lägga så mycket tyngd på fötterna utan lätta lite så att rumpan bara nuddar vid hälarna. Detta för att det ska se mer graciöst ut och för att få fram magen bättre, som annars riskerar att sjunka ihop lite.

En hand under, en hand över
Titta över axeln
Sittandes på knä

Parposeringar för gravidbilder tillsammans med partner

8. STÅ BAKOM OCH HÅLLA OM
En av de allra mest klassiska gravidbilderna tillsammans med partner är att partnern står bakom den blivande mamman och håller om henne och magen. Så gott det går ska sägas, för allt som ofta når man inte riktigt runt. Men det gör ingenting, huvudsaken är att man står nära och håller om. Här kan båda blivande mamman och partner böja sina ben enligt tips 5 för att skapa en snyggare shape och undvika att gå glapp mellan sig.

9. MAGE MOT MAGE
En annan enkel pose som ofta blir väldigt gullig är att stå mage mot mage och hålla varandra i händerna. Man kan även luta pannorna mot varandra och blunda för att skapa fler beröringspunkter i bilden och för att skapa en lugn och harmonisk känsla.

10. LYSSNA PÅ MAGEN
Den blivande mamman får ofta stå i fokus, inte minst under de enskilda porträtten på henne. Men det finns poser som sätter partnern mer i centrum också. Ett exempel är posen där partnern sitter på huk eller på knä framför magen och lägger örat emot. Det blir en mysig bild som visar på att det finns ett band även till den andra föräldern.

11. LUTA MOT ARMEN
Av alla dessa 15 poseringstips för gravidbilderna är nog det här den posen som är mest komplicerad. Och då är den ändå inte särskilt svår i mitt tycke. Partnern står med ryggen mot kameran och den blivande mamman står bredvid med magen lite lätt i profil utåt. Hon står till vänster om sin partner och tar sin högra arm och håller om sin partners vänstra arm, medan hon håller den andra handen under magen. Sedan lutar hon sig lite lätt mot sin partners axel eller arm (beroende på längdskillnad) och kan antingen titta utåt sidan, titta ner på magen, titta i kameran eller blunda.

12. PROMENERA
Som motsats till förra posen är den här den allra enklaste. Det är inte så mycket av en pose utan mer av en aktivitet. Genom att promenera tillsammans mot kameran skapar ni en otroligt avslappnad och naturlig känsla. Man kan nämligen inte fejka att gå utan går gör man som man gör. Det gör att det både ser och känns avslappnat.

Luta mot armen
Lyssna på magen

Poseringar för gravidbilder tillsammans med syskon

13. INTERAGERA MED MAGEN
När syskonen interagerar med magen får vi möjlighet att dokumentera det där starka syskonbandet redan under graviditeten. Och det behöver inte vara komplicerat heller. Syskonet kan både lyssna, peka och/eller pussa på magen och det skapar helt fantastiska bilder.

14. SITTANDES TILLSAMMANS
När syskonen är med under gravidfotograferingen blir en del av gravidbilderna också mer likt familjebilder. En mysig och enkel posering för gravidbilder med syskon är att helt enkelt sitta ner tillsammans med syskonet och kanske prata om förväntningar inför att det nya syskonen ska anlända.

15. PÅ HÖFTEN (för mindre barn)
Är syskonet väldigt litet brukar det vara tryggt att vara i mammas famn. Om du som blivande mamma vill hålla syskonet i famnen under fotograferingen rekommenderas att syskonet sitter så gott det går på höften. Dels blir det en smickrande pose för både mamma och barn och det gör också att magen fortfarande syns bra i bilderna.

Interagera med magen
Sittandes tillsammans

Nästa steg för att få gravidbilderna du drömmer om

Drömmer du också om naturliga, avslappnade och vackra gravidbilder? Klicka här för att läsa mer om gravidfotografering eller kontakta mig direkt och berätta mer om dina drömmar om gravidbilder så kanske jag kan hjälpa dig att förverkliga dem!

Läs mer om gravidfotografering

Kontakta mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Consent Management Platform by Real Cookie Banner